Körprovet

Innehåll

Om körprovet

Vid körprovet (uppkörningen) ska du visa att du kan hantera fordonet i trafiken och att du kan köra med gott omdöme på ett trafiksäkert sätt. Körprovet är en kontroll av att du har de färdigheter som krävs för att få köra i trafiken.

Avgiften för körprovet för är 800 kronor. På helger och efter klockan 18.00 på vardagar är avgiften 1 040 kronor.

Titta gärna på filmen nedanför, den ger dig en bra bild av hur körprovet går till.


Klicka på bilden för att titta på filmen

Fordonskrav

Körprovet ska genomföras med en lämplig personbil eller lätt lastbil. Om du är anmäld till provet genom en trafikskola används vanligtvis skolans bil. I annat fall måste du själv tillhandahålla ett fordon som uppfyller dessa krav. Om du är anmäld privat kan du mot en avgift på 400 kronor göra provet i en av Trafikverkets bilar.

Tekniska krav på fordonet

Bilen ska kunna köras med en hastighet av minst 100 km/tim och ska ha:

Bedömning

Förarprövaren gör en helhetsbedömning av din uppkörning baserad på en rad olika punkter inom fem olika områden:


Under körprovet bedöms du på en rad olika punkter inom fem olika områden

Säkerhetskontroll

Du ska kunna göra en säkerhetskontroll på fordonet och förstå vilka risker som kan uppstå om fordonet inte fungerar som det ska. 

Fordonskännedom och manövrering

Du ska kunna koordinera dina rörelser så att du kan styra, växla, gasa och bromsa på ett rutinmässigt sätt. Det innebär att du inte ska behöva tänka på hur du ska göra för att växla, bromsa och styra så att du istället kan fokusera på att söka av omgivning och planera din körning flera steg framåt.

Det vanligaste är att förarprövaren observerar och bedömer:

Miljö och sparsam körning

Ditt körsätt påverkar bilens bränsleförbrukning och därmed miljön. Du ska kunna köra och använda en körteknik på ett sätt som medför låg bränsleförbrukning.

Exempel på detta är att du ska planera din körning så att du inte behöver stanna i onödan och att du ska använda motorbromsen när det är lämpligt.

Det vanligaste är att förarprövaren observerar och bedömer:

Trafikregler och tillämpning

Det finns många trafikregler som är av stor betydelse för att trafiken ska fungera. Om de inte tillämpas på rätt sätt försämras både trafiksäkerheten och framkomligheten.

Du ska ha kunskap om de regler som gäller och tillämpa dem så att du får ett samspel med andra trafikanter.

Det vanligaste är att förarprövaren observerar och bedömer hur du följer:

Trafiksäkerhet och beteende

Det krävs av dig som bilförare att du planerar din körning flera steg framåt. För att klara det så måste du veta var du ska rikta din uppmärksamhet. Du ska veta var och hur du ska titta i olika situationer, samt varför du ska göra det, så att du kan anpassa din körning till det du ser. 

Du ska förstå vilka risker som kan uppkomma och kunna förutse och bedöma konsekvenser av olika händelseförlopp. Du ska också kunna anpassa din hastighet och placering så att du skapar tillräckliga säkerhetsmarginaler samt kunna samspela med andra trafikanter på ett bra sätt.

Det vanligaste är att förarprövaren observerar och bedömer:

Godkänt/Underkänt

Direkt efter uppkörningen talar förarprövaren om för dig om provet är godkänt eller underkänt och skickar resultatet till Transportstyrelsen. Vad som händer därefter beror på om provet blir godkänt eller underkänt.

Godkänt

Om du får godkänt på ditt körprov så får du besked om att ditt körkort är utfärdat. Ditt körkort skickas därefter till ditt närmaste postombud inom fem arbetsdagar. Du måste själv hämta ut körkortet inom två veckor och du måste visa upp giltig legitimation när du hämtar det.

Underkänt

Om du får underkänt på ditt körprov så får du reda på det direkt efter uppkörningen. Förarprövaren motiverar muntligt varför din körning inte har godkänts och du får veta vilka brister din körning hade. Du får även protokollet skickat till din e-postadress.

Om det finns tid kvar innan kunskapsprovets giltighetstid på fyra månader har gått ut så kan du boka ett nytt körprov och försöka igen. Det är viktigt att du utbildar dig mer innan du genomför nästa prov.

Tips

När det väl är dags att köra upp så är givetvis det viktigaste att du har övningskört tillräckligt mycket och att du har pluggat tillräckligt mycket körkortsteori.

Men det finns mycket du kan göra inför och under din uppkörning för att maximera dina chanser att bli godkänd. Här kan du läsa de bästa tipsen.

Sov ut
Du presterar mycket bättre och tänker klarare om du sover ut ordentligt natten innan provet. Stanna med andra ord inte uppe natten innan för att plugga - om känner dig säker bakom ratten och redan har pluggat in körkortsteorin ordentligt så är det mycket viktigare att du sover ut än att du pluggar vägmärken eller trafikregler i några timmar till.

Ät ordentligt
Även om du är nervös och inte har någon aptit bör du se till att äta ordentligt innan din uppkörning. Hjärnan och kroppen kräver näring och energi för att prestera maximalt.

Drick vatten
Ladda upp genom att dricka vatten innan, drick bara inte för mycket och undvik kaffe och läsk eftersom de är vätskedrivande.

Avstå helt från alkohol
Drick absolut inte alkohol kvällen innan din uppkörning! Även om du inte har någon alkohol kvar i kroppen eller känner dig det minsta bakfull så försämrar alkoholen din koncentrations-, reaktions- och prestationsförmåga även dagen efter.

Acceptera stressen
Det är helt normalt att man blir stressad innan och under uppkörningen. Istället för att jaga upp dig och bli mer stressad av att du är stressad så är det bättre att bara acceptera stressen. En måttlig nivå av stress gör dig dessutom till en mer fokuserad förare.

Klä dig bekvämt
Tänk på att välja bekväma kläder och skor dagen för uppkörningen. Undvik till exempel för tighta jeans, extremt varma tröjor och opraktiska skor.

Värm upp
Om du har möjlighet bör du övningsköra till provet så att du är uppvärmd lagom till din uppkörning. Kör gärna lite i området där du ska köra upp för att bekanta dig med vägarna.

Ta av dig jackan
Ta av dig jackan och lägg den i baksätet. För det första blir det bara varmt och obekvämt med jacka på. För det andra går det inte att spänna säkerhetsbältet ordentligt.

Stäng av mobilen
Stäng av mobilen och lägg den i en väska eller jacka i baksätet.

Justera förarstol och speglar
Även om förarprövaren inte ber dig att göra det så måste du alltid justera förarstolen och alla speglar så att du sitter och ser på ett bra sätt.

Fokusera på din körning
Försöka att inte tänka så mycket på att det är uppkörning. Fokusera istället på att köra lugnt och defensivt.

Ha koll på din hastighet
Kör absolut inte för fort. Det kan räcka med några mindre hastighetsöverträdelser för att bli kuggad. Sikta istället på att köra lite, lite långsammare än den högsta tillåtna hastigheten. Du blir inte kuggad bara för att du kör 46 km/h istället för exakt 50 km/h på en väg där högst 50 km/h gäller. Men kör inte för långsamt, du får inte hindra andra trafikanter utan anledning.

Ha en rörlig blick
En av de vanligaste anledningarna till att folk blir kuggade på uppkörningen är att de "tittar för nära bilen" och inte söker av omgivningen på rätt sätt. Tänk därför på att röra blicken och söka av omgivningen och trafiken både nära och långt bort. Då blir det dessutom mycket lättare att planera din körning.

Glöm inte speglarna
Var noga med att hålla uppsikt bakåt i speglarna, speciellt i samband med svänger och körfältsbyten. Glöm inte heller bort att kontrollera döda vinkeln innan du förflyttar bilen i sidled.

Strunta i misstag
Ge inte upp bara för att du gör ett misstag eller två. Att du kör fel eller får motorstopp betyder inte automatiskt att du kommer att bli kuggad. Gör vad du kan för att åtgärda misstaget på bästa möjliga sätt och fortsätt köra lugnt och defensivt.

Ge inte upp!
Ge inte heller upp även om du blir kuggad - lär dig av dina misstag och boka en ny tid så fort som möjligt. Känslan när du väl får ditt körkort är otroligt stark och något du kommer minnas för resten av ditt liv. Så ge inte upp, du kommer att lyckas!


Ögonblicket när du klarar provet och får körkortet är fantastiskt!