Här guidar vi dig genom alla stegen fram till ditt körkort – från synundersökningen till att du har hämtat ut ditt nyutfärdade körkort. Klicka på ett steg för att läsa mer om det.
Bli medlem för att kunna spara dina framsteg och enklare hålla koll på din väg till körkortet!
Högst två månader innan du ansöker om körkortstillstånd måste du genomföra en synundersökning hos en legitimerad optiker eller behörig trafikskola.
Det krävs att du har minst 0,5 i synskärpa när du ser med båda ögonen. Du får givetvis använda glasögon eller kontaktlinser.
Det är personen som utför synundersökningen som rapporterar in ditt synintyg till Transportstyrelsen.
Oavsett om du ska övningsköra privat eller på en trafikskola så måste du ha ett giltigt körkortstillstånd. Körkortstillståndet utfärdas av Transportstyrelsen och är giltigt i 5 år.
När du ansöker om körkortstillstånd bedömer Transportstyrelsen din lämplighet som förare genom att kontrollera olika register. Saker som kan påverka bedömningen är eventuella medicinska hinder eller om du har omhändertagits av polisen för att du har varit för berusad eller begått ett brott.
Du ansöker om körkortstillstånd via Transportstyrelsens e-tjänst.
Om du ska övningsköra privat måste du först genomgå en introduktionsutbildning (kallas ibland handledarutbildning). Om din handledare, alltså den person du ska övningsköra med, inte redan har genomgått introduktionsutbildningen under de senaste 5 åren så måste även han eller hon göra det.
Din handledare måste vara minst 24 år, ha ett giltigt körkort för det fordon ni ska övningsköra med och ha haft sitt körkort under sammanlagt 5 av de senaste 10 åren.
Om du endast ska övningsköra på en trafikskola behövs ingen introduktionsutbildning.
Du kan genomföra introduktionsutbildningen från och med att du är 15 år och 9 månader. Introduktionsutbildningen är giltig i 5 år från den dag den genomfördes (för både elev och handledare).
Introduktionsutbildningen pågår i minst tre timmar och innehåller tre delar:
Under utbildningen ges även information om handledarens ansvar vid övningskörningen, vilka krav och bedömningskriterier som gäller vid förarprov (teori- och körprov). Du får också information om vikten av att köra miljövänligt samt hur viktig körerfarenheten är för trafiksäkerheten.
Priset på introduktionsutbildningen varierar eftersom det sätts av utbildaren men brukar ligga mellan 400-700 kr per deltagare.
Boka introduktionsutbildningen direkt på Körkortsjakten
Sök bland alla godkända utbildare på Transportstyrelsen
Efter utbildningen registrerar utbildaren direkt till Transportstyrelsen att du, och eventuellt även din handledare, har gått utbildningen. Därefter kan din handledare ansöka om godkännande som din handledare vid privat övningskörning till Transportstyrelsen.
För att få full tillgång till allt du behöver för att klara teoriprovet så kan du bli medlem på iKörkort.nu. Ett medlemskap ger dig bland annat tillgång till 1 400 körkortsfrågor med tydliga förklaringar, hela Körkortsresan, fem olika typer av prov samt utförlig provstatistik.
Innehållet på iKörkort.nu är samma som i vår prisbelönta app iKörkort. Appen har funnits på App Store och Google Play sedan 2010 och har fått över 5 000 femstjärniga betyg.
Använd koden IKÖRKORT15 när du skapar ett konto för att få 15 % rabatt på alla medlemskap!
Ju tidigare du börjar plugga teori desto bättre förberedd kommer du att vara när det är dags för det riktiga teoriprovet. Om du har möjlighet är det en bra att varva teori och övningskörning redan från början. På så sätt tar du till dig all ny kunskap så snabbt och effektivt som möjligt.
Som medlem på iKörkort.nu kan du lära dig hela körkortsteorin på ett väldigt strukturerat och effektivt sätt genom att spela Körkortsresan. Det är både roligt och ger dig precis den kunskap du behöver för att klara teoriprovet!
Om du hellre vill plugga på ditt eget sätt så kan du istället lägga upp en egen studieplan.
Om du pluggar med iKörkort.nu på ditt eget sätt rekommenderar vi att du börjar med att läsa hela körkortsteorin på iKörkort.nu. Den är lättläst, pedagogiskt upplagd och innehåller all kunskap du behöver för att klara teoriprovet.
När du känner dig redo är det dags att börja testa dina kunskaper. Du kan välja mellan att göra smarta övningsprov som är utformade för att du snabbt ska lära dig så mycket som möjligt, vägmärkesprov, ämnesprov, egna prov där du själv väljer alla provinställningar eller teoriprov som är konstruerade på samma sätt som det riktiga provet.
Övningsproven passar perfekt när du vill göra ett par snabba prov utan tidspress. Övningsproven innehåller 20 frågor som är anpassade efter din kunskapsnivå och rättas löpande så att du direkt ser om du har svarat rätt eller fel, om du vill så kan du även läsa en pedagogisk förklaring till varje fråga direkt i provet.
De egna proven är till för att repetera eller öva på frågor som du har svårt för. Du kan till exempel skapa ett prov med bara de frågekategorier som du vill öva på, eller som bara innehåller frågor som du tidigare har svarat fel på eller som du själv har markerat.
Teoriproven är det slutgiltiga testet inför det riktiga teoriprovet. Teoriproven innehåller samma mängd och typ av frågor som det riktiga teoriprovet och är ungefär lika svåra. Det är även samma tidspress och gräns för att bli godkänd på teoriproven på iKörkort.nu som på det riktiga teoriprovet.
Efter varje prov så har du möjlighet att gå igenom dina svar och läsa pedagogiska förklaringar till alla frågor. De flesta förklaringar är dessutom länkade till en relevant del av körkortsteorin. Genom att läsa mer om det du har svårt för så kommer du snabbt få en mycket djupare förståelse för körkortsteorin och alla trafikregler.
I provstatistiken kan du se vilka kategorier och enskilda ämnen du behöver öva mer på. Genom att klicka på ett ämne kan du välja att antingen läsa mer om det eller att starta ett prov med frågor på ämnet.
När du har lärt dig så mycket att du regelbundet blir godkänd på teoriproven på iKörkort.nu så är du med största sannolikhet redo att skriva det riktiga teoriprovet!
När det väl är dags att börja övningsköra måste du bestämma dig för om du vill övningsköra privat eller på trafikskola. För de allra flesta är det bästa och mest effektiva sättet att kombinera mycket privat övningskörning med körlektioner på en trafikskola.
Innan du börjar övningsköra bör du lägga upp en tydlig strategi och formulera dina mål. Bestäm dig för när vill du vara färdig, hur du ska nå fram, hur mycket du kan och vill övningsköra privat respektive på en trafikskola samt hur mycket allt får kosta.
Med en strategi och ett tydligt mål är det lättare att hålla motivationen uppe och dina chanser att ta körkortet ökar!
Om du har möjlighet bör du ta några körlektioner på en trafikskola tidigt i din körutbildning. Gärna så fort du kan manövrera bilen utan att få motorstopp.
Genom att ta några lektioner tidigt får du lära dig de viktigaste grunderna på ett korrekt sätt vilket minskar risken att du lär dig fel från början.
Att börja övningsköra tidigt, både privat och på trafikskola, och fördela dina körlektioner jämnt över hela utbildningsperioden ökar i regel dina chanser att klara uppkörningen.
I genomsnitt har de som klarar körprovet övningskört i drygt 70 timmar - varav 13 timmar på körskola och nästan 60 timmar privat. De som klarar körprovet efter att bara ha övningskört privat lägger i genomsnitt ner 3,5 gånger så mycket övningstid som de som bara har kört på trafikskola.
Tänk på att det viktigaste inte är hur mycket du övar, utan på vilket sätt du övar. Det är inte alltid de som har övningskört mest som klarar sig bäst på uppkörningen.
Informationen i detta stycke kommer från en VTI-undersökning som studerade hur nyblivna körkortsinnehavare mellan 18 och 24 år hade lagt upp sin övningskörning.
Alla trafikskolor är skyldiga att följa Transportstyrelsens kursplan. Kursplanen talar om vilken inriktning och vilka mål förarutbildningen för behörighet B har. Om du ska övningsköra mycket privat bör både du och din handledare läsa och utgå från kursplanen.
Handledaren räknas som förare
Vid all övningskörning är det handledaren som räknas som förare. Handledaren är alltså ansvarig för allt eleven gör. Bilförsäkringen gäller därför på samma sätt som när någon som har körkort kör bilen.
När du övningskör måste det alltid finnas synlig övningskörningsskylt med texten ”ÖVNINGSKÖR” på fordonet. Om du övningskör privat ska skylten vara grön. Om du övningskör på en trafikskola så är skylten röd.
Riskutbildningen består av två separata delar - "riskettan" och "risktvåan" - som måste vara genomförda och giltiga när du gör ditt teoriprov och körprov. Du bör alltså boka tid för båda delarna innan du bokar tid för teori- och körprovet, så att du hinner genomföra hela riskutbildningen i tid.
Riskettan består endast av diskussion och kan därför genomföras i princip när som helst innan kunskaps- och körprovet. Utbildningen ska vara minst 3 timmar lång och brukar kosta ungefär 500-800 kr.
Risktvåan bör du dock genomföra först när du har övningskört så pass mycket att du är trygg bakom ratten. Risktvåan innehåller nämligen en hel del bilkörning vilket innebär att du måste kunna hantera bilen på ett säkert sätt. Utbildningen är vanligtvis 3-4 timmar lång och brukar kosta ungefär 1 800-2 200 kr.
Riskutbildningen är giltig i 5 år, men giltighetstiden upphör att gälla då ditt körkort utfärdas. Om du blir av med körkortet och måste göra om teoriprovet och körprovet så måste du alltså genomföra hela riskutbildningen igen.
Om du utbildar dig på trafikskola är det skolan som anmäler dig till riskutbildningen. Om du utbildar dig privat måste du boka riskutbildningen själv.
Boka riskettan direkt på Körkortsjakten
Förararprovet består av två delar: ett teoriprov och ett körprov.
Du måste bli godkänd på teoriprovet innan du får genomföra körprovet. Ditt godkända teoriprov är giltigt i fyra månader. Du måste bli godkänd på körprovet inom denna giltighetstid, annars måste nya avgifter betalas och båda proven göras om.
Avgiften för ett teoriprov är 325 kronor. På helger och efter klockan 18.00 på vardagar är avgiften 400 kronor.
Avgiften för körprov för behörighet B är 800 kronor. På helger och efter klockan 18.00 på vardagar är avgiften 1 040 kronor.
Om du utbildar dig på trafikskola är det skolan som anmäler dig till proven. Om du utbildar dig privat måste du boka proven själv.
Om du vill kan du boka båda proven direkt. Men du måste bli godkänd på teoriprovet innan du får genomföra körprovet.
Riskettan innehåller ingen körning utan är helt och hållet en teoretisk utbildning.
Syftet med riskettan är att öka din medvetenhet om farliga beteenden och attityder i trafiken och att ge dig insikter och kunskap som hjälper dig att bli en mer ansvarsfull förare.
Riskettan fokuserar främst på hur alkohol, droger och trötthet påverkar din körförmåga. Men utbildningen tar även upp hur bland annat stress, passagerare och mobiltelefoni kan påverka dig och göra dig till en sämre, och i värsta fall farlig, förare.
För att bli godkänd så måste du vara engagerad och aktivt delta i diskussionerna under utbildningen. Du måste även visa upp giltig legitimation för att ditt deltagande ska kunna registreras hos Transportstyrelsen.
Syftet med risktvåan (även känd som halkbanan) är att du ska lära dig att hantera riskfyllda situationer, främst på halt underlag, och att du ska förstå och respektera riskerna med bilkörning samt dina och bilens begränsningar.
Upplägget och de praktiska övningarna som du får göra på risktvåan varierar något mellan olika halkbanor men brukar se ut ungefär på följande sätt:
För att bli godkänd måste du följa instruktörens anvisningar och aktivt delta under hela utbildningen. Du måste även visa upp giltig legitimation för att ditt deltagande ska kunna registreras hos Transportstyrelsen.
Eftersom risktvåan innefattar en hel del bilkörning så måste du ha övningskört så pass mycket att du är trygg bakom ratten och kan hantera bilen på ett säkert sätt. Om du inte alls kan hantera bilen så kan du behöva göra om utbildningen vid ett senare tillfälle.
På teoriprovet ska du visa att du har de teoretiska kunskaper som krävs för att du ska kunna köra med gott omdöme i trafiken. Du måste bli godkänd på teoriprovet innan du får genomföra körprovet.
Du presterar mycket bättre och tänker klarare om du sover ut ordentligt natten innan provet. Stanna med andra ord inte uppe natten innan för att plugga - om du redan har pluggat ordentligt och känner dig säker på körkortsteorin så är det mycket viktigare att du sover ut än att du pluggar i några timmar till.
Provet innehåller frågor om:
När du väl skriver provet gäller det att verkligen läsa varje fråga och alla svarsalternativ noggrant. Svarsalternativen är ibland snarlika, så det är viktigt att du verkligen förstår en fråga innan du svarar.
Stressa inte, men fastna inte heller för länge på en fråga. Du har trots allt bara 43 sekunder på dig per fråga i snitt och du måste ju hinna svara på alla frågor innan tiden tar slut. Om du verkligen fastnar på en fråga är det bättre att markera den och återgå till den senare, när du har svarat på övriga frågor.
Om du har tid över när du har svarat på alla frågor bör du gå igenom frågorna igen för att säkerställa att du inte har missförstått något eller valt fel alternativ av misstag.
Om du får godkänt på ditt teoriprov är resultatet giltigt i 4 månader. Det innebär att du måste klara körprovet inom fyra månader, annars får du göra om båda proven.
Om du får underkänt på ditt teoriprov får du boka ett nytt prov och försöka igen vid ett senare tillfälle. Det är viktigt att du utbildar dig mer innan du genomför nästa prov.
Om du redan har ett körprov bokat måste du avboka eller omboka provet minst 24 timmar före provtillfället. Om du avbokar eller ombokar för sent måste du ändå betala provavgiften.
I körkortsteorin här på iKörkort.nu kan du läsa mer detaljerat om teoriprovets innehåll.
Vid körprovet ska du visa att du kan hantera bilen i trafiken och att du kan köra med gott omdöme på ett trafiksäkert sätt. Körprovet är en kontroll av att du har de färdigheter som krävs för att få köra i trafiken.
Körprovet ska genomföras med en lämplig personbil eller lätt lastbil. Exempelvis måste bilen vara utrustad med dubbelkommando för färdbromsen och en extra invändig backspegel för passageraren i framsätet.
Om du är anmäld till provet genom en trafikskola används vanligtvis skolans bil. I annat fall måste du själv tillhandahålla ett fordon som uppfyller dessa krav. Om du är anmäld privat kan du mot en avgift på 400 kronor göra provet i en av Trafikverkets bilar.
Förarprövaren gör en helhetsbedömning av din uppkörning baserad på en rad olika punkter inom fem olika områden:
Direkt efter uppkörningen talar förarprövaren om för dig om provet är godkänt eller underkänt och skickar resultatet till Transportstyrelsen.
Om du får godkänt på ditt körprov så får du besked om att ditt körkort är utfärdat.
Om du får underkänt på ditt körprov motiverar förarprövare nmuntligt varför din körning inte har godkänts och du får veta vilka brister din körning hade. Du får även protokollet skickat till din e-postadress.
Om det finns tid kvar innan teoriprovets giltighetstid på fyra månader har gått ut så kan du boka ett nytt körprov och försöka igen. Det är viktigt att du utbildar dig mer innan du genomför nästa prov.
I körkortsteorin här på iKörkort.nu kan du läsa mer om körprovets olika moment och vad du blir bedömd på, hur du ska förbereda dig samt vad du ska tänka på under själva uppkörningen.
Strax efter att du har klarat körprovet skickas ditt körkort till ditt närmaste postombud. Du måste själv hämta ut körkortet inom två veckor och du måste visa upp giltig legitimation när du hämtar det.
Till dess att du har hämtat ut ditt körkort så måste du, när du kör, ha med dig giltig legitimation. Rätten att köra med vanlig legitimation gäller som längst i två månader. Därefter måste du ha med dig ditt nya körkort när du kör.