Hem
Bli medlem
Logga in
Prov Prov Prov
Körkortsresan
Vägmärkesspelet
Körkortsteori
Vägen till körkortet
Vägmärken
Hitta trafikskola
Presentkort
Language

Vanliga körkortsfrågor

Hur långt avstånd ska man hålla till framförvarande fordon?

Du måste alltid anpassa din hastighet och avståndet till framförvarande fordon efter sikt, väglag och övriga trafikförhållanden så att föraren i framförvarande fordon när som helst kan bromsa kraftigt utan att du riskerar att köra in i fordonet.

Till din hjälp finns två tumregler som du kan använda dig av för att kontrollera att du håller ett lämpligt avstånd till fordonet framför dig.

Samma avstånd i meter som din hastighet i km/h

Om väglaget är bra så ska du köra minst lika många meter bakom fordonet framför dig som antalet km/h du kör i. Om du exempelvis kör i 80 km/h så ska du alltså köra minst 80 meter bakom fordonet framför dig. Detta eftersom stoppsträckan i meter vid bra väglag är lägre än hastigheten i km/h.

Tresekundersregeln

Du kan även följa den så kallade tresekundersregeln. Tresekundersregeln innebär att det ska ta dig tre sekunder att nå den punkt fordonet framför dig befann sig vid när du började räkna. Så här gör du:

Välj ut ett tydligt riktmärke, som en kantstolpe eller skuggan av en bro. När fordonet framför dig passerar riktmärket så börjar du räkna: 1001, 1002, 1003. Om du själv hinner passera samma riktmärke innan du har hunnit räkna till 1003 så kör du för nära fordonet framför dig.

Dessa tumregler gäller vid bra sikt och väglag med en bil i bra skick. Om det regnar, snöar eller är risk för halka eller om bilens däck eller bromsar är i dåligt skick så måste du öka avståndet ytterligare.