Hem
Bli medlem
Logga in
Prov Prov Prov
Körkortsresan
Vägmärkesspelet
Körkortsteori
Vägen till körkortet
Vägmärken
Hitta trafikskola
Presentkort
Language

Vanliga körkortsfrågor

När är risken störst att råka ut för en synvilla?

För att bedöma och räkna ut avstånd och hastigheter använder sig hjärnan av en mängd olika ledtrådar och detaljer som den tolkar och analyserar. Telefonstolpar längs en väg kan till exempel underlätta för hjärnan att uppskatta avståndet till en viss punkt längre bort och hur snabbt en bil som kommer rakt framifrån växer i storlek ger en indikation om dess hastighet.

Om dessa ledtrådar och detaljer blir otydliga på grund av exempelvis mörker, regn, snöyra eller dimma blir det betydligt svårare för hjärnan att göra korrekta bedömningar.

Ibland tolkar hjärnan till och med intrycken helt fel vilket i värsta fall kan leda till en synvilla.

Vanliga felbedömningar och synvillor

  • En bil med en trasig strålkastare kan tolkas som en motorcykel vilket gör att du kanske kör för nära den.
  • En krokig och backig väg kan göra att du misstolkar lutningen eller missbedömer en sväng.
  • En snabb motorcykel kan förväxlas med en långsam moped vilket är farligt om du exempelvis kör ut ur en korsning och "mopeden" kör mycket snabbare än du trodde.
  • Snöyra och helljus kan göra att du förlorar orienteringen och kör av vägen.

Alkohol, droger och trötthet gör det i princip omöjligt för hjärnan att göra korrekta bedömningar, vilket kan leda till synvillor även under relativt enkla förhållanden - exempelvis vid körning på en rak väg i dagsljus.

Alkohol, droger och trötthet kan även leda till hallucinationer. En hallucination är när man ser något som inte finns, hallucinationer skapas helt och hållet av hjärnan.