Hem
Bli medlem
Logga in
Prov Prov Prov
Körkortsresan
Vägmärkesspelet
Körkortsteori
Vägen till körkortet
Vägmärken
Hitta trafikskola
Presentkort
Language

Vanliga körkortsfrågor

Varför är ABS-bromsar bättre än vanliga bromsar?

När du bromsar med en bil som har vanliga bromsar finns det risk för att hjulen låser sig så att bilen förlorar styrförmågan. Många nya bilar har låsningsfria bromsar, så kallade ABS-bromsar. Med ABS-bromsar låser sig inte hjulen när du bromsar vilket innebär att du kan fortsätta styra även när du bromsar hårt. ABS-bromsar minskar även risken för sladd och kan ibland också förkorta bilens bromssträcka.

Bilens bromssträcka blir dock inte alltid blir kortare med ABS-bromsar. Det är endast på vissa underlag som ABS-bromsar kan förkorta bromssträckan, framförallt på våta och isiga vägar. På en torra vägbana kan ABS-bromsar till och med öka bromssträckan något. Den största fördelen med ABS-bromsar är att de hjälper dig att behålla kontrollen över bilen, inte att bromssträckan blir kortare.

När du bromsar i en nödsituation med en bil som har ABS-bromsar ska du trampa så hårt som möjligt på bromspedalen och inte lätta på trycket förrän faran är över. När systemet aktiveras vibrerar och pulserar bromspedalen och ett visst ljud uppträder. Det här är helt normalt, och det är ett tecken på att systemet arbetar som det ska.