Hem
Bli medlem
Logga in
Prov Prov Prov
Körkortsresan
Vägmärkesspelet
Körkortsteori
Vägen till körkortet
Vägmärken
Hitta trafikskola
Presentkort
Language

Vanliga körkortsfrågor

När ska man vara som mest uppmärksam på cyklister och mopedister?

Du måste vara extra uppmärksam på cyklister och mopedister när du svänger i tätbebyggda områden med mycket trafik eftersom de får köra om dig på både vänster och höger sida. Det finns alltså en risk att en cyklist eller mopedist plötsligt dyker upp bredvid dig, eller strax bakom dig, i ögonblicket du ska svänga.

Kom ihåg att du måste kontrollera trafiken bakåt i backspegeln och sidospeglarna samt över axeln (åt det håll du ska förflytta dig) i döda vinkeln innan du svänger.

Du måste också vara extra uppmärksam på cyklister och mopedister i korsningar eftersom de oftast får svänga vänster på två olika sätt:

  1. De kan placera sig i den högra delen av det vänstra körfältet och sedan svänga vänster i korsningen. Detta kallas "den lilla svängen".
  2. De kan även placera sig till höger i det högra körfältet och fortsätt rakt fram över den korsande vägen. När det är fritt kan de slutföra vänstersvängen genom att cykla eller leda cykeln över vägen. Detta kallas "den stora svängen".

Det finns alltså en risk att en cyklist eller mopedist svänger vänster i en korsning, även om det först såg ut som att han eller hon skulle fortsätta rakt fram eller svänga höger. Var uppmärksam så att inga missförstånd uppstår.

Cyklister och mopedister i ett körfält enbart avsedd för högersvängande får inte göra "den stora svängen".