Hem
Bli medlem
Logga in
Prov Prov Prov
Körkortsresan
Vägmärkesspelet
Körkortsteori
Vägen till körkortet
Vägmärken
Hitta trafikskola
Presentkort
Language

Vanliga körkortsfrågor

Vad är fartblindhet?

Fartblindhet innebär att du tror att du kör långsammare än vad du faktiskt gör. Fartblindhet sker vanligtvis efter en stunds körning på en landsväg, motorväg eller motortrafikled. Det beror helt enkelt på att man vänjer sig vid en hög hastighet och upplever den som normal, behaglig och inte alls lika hög som den faktiskt är.

Risken att bli fartblind är som allra störst på raka, breda och jämna motorvägar med lite trafik genom öppna landskap. Den största risken med fartblindhet är att du underskattar hur lång tid det kommer ta att sänka farten eller att stanna bilen helt. Detta kan exempelvis leda till att du kör för snabbt in på en avfart och kör av vägen eller missbedömer bilens stoppsträcka och kör in ett framförvarande fordon.

När du vet att risken för fartblindhet är stor bör du med jämna mellanrum kontrollera att du håller en lämplig hastighet genom att titta på hastighetsmätaren. Det är speciellt viktigt innan du måste sänka farten eller stanna bilen helt, exempelvis när du närmar dig en avfart eller en kö. Om du då inte tittar på hastighetsmätaren så är risken nämligen stor att du kör betydligt snabbare än vad du tror och inte sänker hastigheten tillräckligt.