Hem
Bli medlem
Logga in
Prov Prov Prov
Körkortsresan
Vägmärkesspelet
Körkortsteori
Vägen till körkortet
Vägmärken
Hitta trafikskola
Presentkort
Language

Vanliga körkortsfrågor

Vad är en cykelpassage?

En cykelpassage är en del av en väg som är avsedd att användas av cyklister och mopedister (klass 2) för att korsa en körbana eller en cykelbana. Cykelpassager kan vara obevakade eller bevakade (med trafiksignaler).

Obevakad cykelpassage

När du på en raksträcka närmar dig en obevakad cykelpassage har cyklisterna/mopedisterna väjningsplikt, men du ska anpassa hastigheten så att det inte uppstår någon fara för dem.

När du i samband med en sväng eller utfart ur en cirkulationsplats ska korsa en obevakad cykelpassage ska du köra med låg hastighet och stanna för cyklister och mopedister som är ute på, eller just ska ut på, cykelpassagen.

Bevakad cykelpassage

När du på en raksträcka närmar dig en bevakad cykelpassage ska du följa trafiksignalerna. Men du måste ge cyklister och mopedister som på rätt sätt kört ut på cykelpassagen möjlighet att passera. Detta gäller även om du har grönt.

När du i samband med en sväng ska korsa en bevakad cykelpassage ska du köra med låg hastighet och lämna företräde för cyklister och mopedister, som på rätt sätt har kört ut på eller just ska köra ut på cykelpassagen. Detta gäller även om du har grönt.