Hem
Bli medlem
Logga in
Prov Prov Prov
Körkortsresan
Vägmärkesspelet
Körkortsteori
Vägen till körkortet
Vägmärken
Hitta trafikskola
Presentkort
Language
Översikt
Lyssna
Rapport
Spara
Spara

Körprovet

Om körprovet

Vid körprovet (uppkörningen) ska du visa att du kan hantera fordonet i trafiken och att du kan köra med gott omdöme på ett trafiksäkert sätt. Körprovet är en kontroll av att du har de färdigheter som krävs för att få köra i trafiken.

Avgiften för körprovet för är 800 kronor. På helger och efter klockan 18.00 på vardagar är avgiften 1 040 kronor.

Titta gärna på filmen nedanför, den ger dig en bra bild av hur körprovet går till.

Klicka på bilden för att titta på filmen

Fordonskrav

Körprovet ska genomföras med en lämplig personbil eller lätt lastbil. Om du är anmäld till provet genom en trafikskola används vanligtvis skolans bil. I annat fall måste du själv tillhandahålla ett fordon som uppfyller dessa krav. Om du är anmäld privat kan du mot en avgift på 400 kronor göra provet i en av Trafikverkets bilar.

Tekniska krav på fordonet

Bilen ska kunna köras med en hastighet av minst 100 km/tim och ska ha:

Bedömning

Förarprövaren gör en helhetsbedömning av din uppkörning baserad på en rad olika punkter inom fem olika områden:

Under körprovet bedöms du på en rad olika punkter inom fem olika områden

Säkerhetskontroll

Du ska kunna göra en säkerhetskontroll på fordonet och förstå vilka risker som kan uppstå om fordonet inte fungerar som det ska. 

Fordonskännedom och manövrering

Du ska kunna koordinera dina rörelser så att du kan styra, växla, gasa och bromsa på ett rutinmässigt sätt. Det innebär att du inte ska behöva tänka på hur du ska göra för att växla, bromsa och styra så att du istället kan fokusera på att söka av omgivning och planera din körning flera steg framåt.

Det vanligaste är att förarprövaren observerar och bedömer:

Miljö och sparsam körning

Ditt körsätt påverkar bilens bränsleförbrukning och därmed miljön. Du ska kunna köra och använda en körteknik på ett sätt som medför låg bränsleförbrukning.

Exempel på detta är att du ska planera din körning så att du inte behöver stanna i onödan och att du ska använda motorbromsen när det är lämpligt.

Det vanligaste är att förarprövaren observerar och bedömer:

Trafikregler och tillämpning

Det finns många trafikregler som är av stor betydelse för att trafiken ska fungera. Om de inte tillämpas på rätt sätt försämras både trafiksäkerheten och framkomligheten.

Du ska ha kunskap om de regler som gäller och tillämpa dem så att du får ett samspel med andra trafikanter.

Det vanligaste är att förarprövaren observerar och bedömer hur du följer:

Trafiksäkerhet och beteende

Det krävs av dig som bilförare att du planerar din körning flera steg framåt. För att klara det så måste du veta var du ska rikta din uppmärksamhet. Du ska veta var och hur du ska titta i olika situationer, samt varför du ska göra det, så att du kan anpassa din körning till det du ser. 

Du ska förstå vilka risker som kan uppkomma och kunna förutse och bedöma konsekvenser av olika händelseförlopp. Du ska också kunna anpassa din hastighet och placering så att du skapar tillräckliga säkerhetsmarginaler samt kunna samspela med andra trafikanter på ett bra sätt.

Det vanligaste är att förarprövaren observerar och bedömer:

Godkänt/Underkänt

Direkt efter uppkörningen talar förarprövaren om för dig om provet är godkänt eller underkänt och skickar resultatet till Transportstyrelsen. Vad som händer därefter beror på om provet blir godkänt eller underkänt.

Godkänt

Om du får godkänt på ditt körprov så får du besked om att ditt körkort är utfärdat. Ditt körkort skickas därefter till ditt närmaste postombud inom fem arbetsdagar. Du måste själv hämta ut körkortet inom två veckor och du måste visa upp giltig legitimation när du hämtar det.

Underkänt

Om du får underkänt på ditt körprov så får du reda på det direkt efter uppkörningen. Förarprövaren motiverar muntligt varför din körning inte har godkänts och du får veta vilka brister din körning hade. Du får även protokollet skickat till din e-postadress.

Om det finns tid kvar innan teoriprovets giltighetstid på fyra månader har gått ut så kan du boka ett nytt körprov och försöka igen. Det är viktigt att du utbildar dig mer innan du genomför nästa prov.

Tips för att bli godkänd

När det väl är dags att köra upp så är givetvis det viktigaste att du har övningskört tillräckligt mycket och att du har pluggat tillräckligt mycket körkortsteori.

Men det finns mycket du kan göra inför och under din uppkörning för att maximera dina chanser att bli godkänd. Här kan du läsa de bästa tipsen.

Sov ut
Du presterar mycket bättre och tänker klarare om du sover ut ordentligt natten innan provet. Stanna med andra ord inte uppe natten innan för att plugga - om känner dig säker bakom ratten och redan har pluggat in körkortsteorin ordentligt så är det mycket viktigare att du sover ut än att du pluggar vägmärken eller trafikregler i några timmar till.

ät ordentligt
även om du är nervös och inte har någon aptit bör du se till att äta ordentligt innan din uppkörning. Hjärnan och kroppen kräver näring och energi för att prestera maximalt.

Drick vatten
Ladda upp genom att dricka vatten innan, drick bara inte för mycket och undvik kaffe och läsk eftersom de är vätskedrivande.

Avstå helt från alkohol
Drick absolut inte alkohol kvällen innan din uppkörning! även om du inte har någon alkohol kvar i kroppen eller känner dig det minsta bakfull så försämrar alkoholen din koncentrations-, reaktions- och prestationsförmåga även dagen efter.

Acceptera stressen
Det är helt normalt att man blir stressad innan och under uppkörningen. Istället för att jaga upp dig och bli mer stressad av att du är stressad så är det bättre att bara acceptera stressen. En måttlig nivå av stress gör dig dessutom till en mer fokuserad förare.

Klä dig bekvämt
Tänk på att välja bekväma kläder och skor dagen för uppkörningen. Undvik till exempel för tighta jeans, extremt varma tröjor och opraktiska skor.

Värm upp
Om du har möjlighet bör du övningsköra till provet så att du är uppvärmd lagom till din uppkörning. Kör gärna lite i området där du ska köra upp för att bekanta dig med vägarna.

Ta av dig jackan
Ta av dig jackan och lägg den i baksätet. För det första blir det bara varmt och obekvämt med jacka på. För det andra går det inte att spänna säkerhetsbältet ordentligt.

Stäng av mobilen
Stäng av mobilen och lägg den i en väska eller jacka i baksätet.

Justera förarstol och speglar
även om förarprövaren inte ber dig att göra det så måste du alltid justera förarstolen och alla speglar så att du sitter och ser på ett bra sätt.

Fokusera på din körning
Försöka att inte tänka så mycket på att det är uppkörning. Fokusera istället på att köra lugnt och defensivt.

Ha koll på din hastighet
Kör absolut inte för fort. Det kan räcka med några mindre hastighetsöverträdelser för att bli kuggad. Sikta istället på att köra lite, lite långsammare än den högsta tillåtna hastigheten. Du blir inte kuggad bara för att du kör 46 km/h istället för exakt 50 km/h på en väg där högst 50 km/h gäller. Men kör inte för långsamt, du får inte hindra andra trafikanter utan anledning.

Ha en rörlig blick
En av de vanligaste anledningarna till att folk blir kuggade på uppkörningen är att de "tittar för nära bilen" och inte söker av omgivningen på rätt sätt. Tänk därför på att röra blicken och söka av omgivningen och trafiken både nära och långt bort. Då blir det dessutom mycket lättare att planera din körning.

Glöm inte speglarna
Var noga med att hålla uppsikt bakåt i speglarna, speciellt i samband med svänger och körfältsbyten. Glöm inte heller bort att kontrollera döda vinkeln innan du förflyttar bilen i sidled.

Strunta i misstag
Ge inte upp bara för att du gör ett misstag eller två. Att du kör fel eller får motorstopp betyder inte automatiskt att du kommer att bli kuggad. Gör vad du kan för att åtgärda misstaget på bästa möjliga sätt och fortsätt köra lugnt och defensivt.

Ge inte upp!
Ge inte heller upp även om du blir kuggad - lär dig av dina misstag och boka en ny tid så fort som möjligt. Känslan när du väl får ditt körkort är otroligt stark och något du kommer minnas för resten av ditt liv. Så ge inte upp, du kommer att lyckas!


Ögonblicket när du klarar provet och får körkortet är fantastiskt!

Tips från en förarprövare

För att du ska ha så stora chanser som möjligt att bli godkänd på din uppkörning så har vi bett den tidigare förarprövaren Rune Wåhlin från Uppkörningsbloggen att dela med sig av sina bästa tips, baserat på sina erfarenheter av de drygt 5 500 körprov som han har bedömt.


Rune Wåhlin

20 snabba tips till uppkörningen

  1. Välj dina tillfällen att titta på hastighetsmätaren. Det är ganska vanligt, men inte så lämpligt, att det tittas på hastighetsmätaren precis då kritiska platser passeras – t.ex. övergångsställen, skymda korsningar, utfarter, m.m.

  2. Sakta inte ned för tidigt inför en sväng, vare sig det gäller landsväg eller stadskörning, då hindrar du nämligen bakomvarande trafik och din tänkta säkra körning ger motsatt effekt.

  3. Krångla inte till saker och ting utan håll det enkelt. Förarprövaren vill se de enkla lösningarna på de uppgifter du får under körprovet.

  4. "Tjata" inte om hur nervös du är. Känns det bra att nämna det så gör det en gång, sedan är det nog. Förarprövaren mjukas inte upp genom att du talar om: "Jag är så nervös!" vid varje misstag du gör.

  5. Rör på huvud och ögon men överdriv inte! Själva huvud- och ögonrörelserna imponerar inte på förarprövaren. Det som imponerar är att du vet när du ska röra på huvudet och ögonen!

  6. Låt inte blicken fastna åt höger i högerregelskorsningar. Det är lika viktigt att ha bra koll åt vänster. Detta gäller naturligtvis i alla korsningar.

  7. Hoppa gärna över växlar, men välj rätt tillfällen. Att t.ex. hoppa till höga växlar mitt i en acceleration ut på motorväg är inte att rekommendera.

  8. Söla inte när du ska över en järnvägskorsning. Sakta in så att du hinner med att söka av före du passerar korsningen och passera sedan utan dröjsmål.

  9. Gasa inte på för att hinna före rött ljus när det börjar slå över till gult vid en signalreglerad korsning. Det är som att be om ett underkänt körprov.

  10. Stanna inte och tvinga folk att gå över gatan. Lär dig att läsa av vad de gående vill och vart de är på väg. Vill de inte gå över så kör försiktigt vidare.

  11. Om förarprövaren ber dig att kontrollera styrningen/styrservon vid säkerhetskontrollen, så räcker det inte att dra i ratten samtidigt som du startar motorn. Du måste vrida ratten till stopp åt både höger och vänster för att ha gjort klart kontrollen.

  12. När du ska kontrollera fotbromsen på säkerhetskontrollen räcker det inte med att pumpa upp trycket i bromsarna och sedan känna pedalen sjunka när du startar motorn. Du måste även provbromsa för att veta att bromsarna fungerar. Parkeringsbromsen kontrolleras inte genom att bara dra i spaken och sedan lossa den igen.

  13. Missar du en väjningsplikt eller kör över högsta tillåtna hastighet så suddas inte felet bort bara för att du talar om ditt misstag för förarprövaren.

  14. Vad det än handlar om så lär dig varför du ska göra si eller så. Förarprövaren genomskådar om du gör något utan att egentligen veta varför.

  15. Om du struntar i att följa hastigheterna under din övningskörning så märks det på din uppkörning. Det är svårt att dölja de dåliga vanor du skaffat dig.

  16. Rulla inte fram emot t.ex. korsningar med nedtryckt koppling. Då missar du en viktig del av det som kallas sparsam körning.

  17. Kör inte som om du är ensam på gator och vägar. Tänk på att allt du gör i trafiken får konsekvenser för någon annan trafikant.

  18. Om du blir ombedd att vända på en av förarprövaren utpekad plats, så gör det. Det är ingen fälla!

  19. Kör inte över gällande hastighetsbegränsning vid en omkörning. Det är inte tillåtet att köra för fort även om du kör om ett annat fordon.

  20. Kommer du i fatt ett annat fordon som kör långsammare än du så planera för att köra om ifall situationen tillåter det.

De vanligaste felen på uppkörningar

  1. Bristande avsökningsrutiner
  2. Bristande samspel
  3. Bristande förståelse av sammanhangen
  4. Bristande planering

Bristande avsökningsrutiner

Med bristande avsökningsrutiner avser jag inte bara när detta ska ske, utan också hur och varför. Det händer ofta att aspiranter vrider på huvudet vid olika trafiksituationer men utan att riktigt förstå varför de gör det och hur de sedan ska agera. En inte alltför sällsynt företeelse är nar aspiranten ska byta körfält och därför tittar i sidospegeln och över axeln, noterar att det finns trafikanter där, men trots det påbörjar sitt körfältsbyte. När jag funderade på varför de gjorde så, slog det mig att de inte förstått skälet till att söka av. De har lärt sig en rutin, som i sig är bra, men som blir värdelös om de inte vet vad de ska göra sen. Lär dig inte bara moment som blir till tomma rutiner. Lär dig också skälet till att dessa rutiner ska läras in.

Tips från förarprövaren! Något som ger dig en extra fördel i trafiken är om du lär dig vad returtitt är. Returtitt är när du har sökt av inför t.ex. infart i en cirkulationsplats, men att du slänger ett extra titt precis innan du kör iväg. Detta går att tillämpa i alla möjliga trafiksituationer.

Bristande samspel

Bristande samspel är då aspiranten inte klarar att fungera ihop med annan trafik. Aspiranten får inte ihop sitt eget beteende i trafiken med de andras. De pratar inte samma språk. För att samspelet i trafiken ska fungera måste de signaler som andra ger och de som du själv ger gå ihop. De primära sätten av kommunicera i trafiken är med hastighet och placering. Fordonets hastighet signalerar om föraren har tänkt att stanna eller inte i t.ex. en vägkorsning. Fordonets placering är det som talar om vart föraren är på väg. Det är därför det är så viktigt att både din hastighet och din placering är så tydlig som det bara är möjligt.

Bristande förståelse av sammanhangen

Bristande förståelse av sammanhangen kanske låter lite flummigt, men jag ska förklara vad jag menar. När någon utnyttjar en lucka i trafiken och kör ut på en annan väg men som inte ser till att få upp en hastighet som är anpassad till den övriga trafiken, då signalerar det att den föraren inte förstått sammanhanget. Föraren har bara sig själv i tankarna och glömmer helt bort de andra trafikanterna. Detta brukar kallas att de inte förstår konsekvenserna av sina handlingar. Glöm inte bort dina medtrafikanter och att du som förare är en del av en helhet. Trafiken är ett lagspel, där medtrafikanterna är med i samma lag som du. Ibland kan man få intrycket av att de andra är motståndare som ska besegras och då är man fel ute.

Bristande planering

Bristande planering kallas "förutse och bedöma" på förarprövarens protokollspråk. Att planera är att tänka i förväg. Detta kräver övning för att det ska fungera bra. Det kräver även att du har god kontroll på fordonet så att du kan fokusera på annat. Om du saknar god planering så kommer du att bli ett hinder och en fara för dina medtrafikanter. När de förväntar sig att du ska fortsätta att köra framåt, så stannar du plötsligt och oförutsett. Här finns förklaringen till en stor mängd påkörningsolyckor bakifrån. Om du har bristande planering så märks det ofta när du kommer fram till exempelvis en korsning eller en cirkulationsplats. Istället för att tidigt söka av och planera för din vidare körning så blir du ofta stående i direkt anslutning till korsningen eller cirkulationsplatsen – även om där inte finns någon trafik.