Hem
Bli medlem
Logga in
Prov Prov Prov
Körkortsresan
Vägmärkesspelet
Körkortsteori
Vägen till körkortet
Vägmärken
Hitta trafikskola
Presentkort
Language
Översikt
Lyssna
Rapport
Spara
Spara

Riskutbildningen

Innan du gör teoriprovet och körprovet måste riskutbildningens båda delar vara genomförda och giltiga.

Riskettan

Riskettan innehåller ingen körning utan är helt och hållet en teoretisk utbildning.

Syftet med riskettan är att öka din medvetenhet om farliga beteenden och attityder i trafiken och att ge dig insikter och kunskap som hjälper dig att bli en mer ansvarsfull förare.

Riskettan fokuserar främst på hur alkohol, droger och trötthet påverkar din körförmåga. Men utbildningen tar även upp hur bland annat stress, passagerare och mobiltelefoni kan påverka dig och göra dig till en sämre, och i värsta fall farlig, förare.

För att bli godkänd så måste du vara engagerad och aktivt delta i diskussionerna under utbildningen. Du måste även kunna legitimera dig för att ditt deltagande ska kunna registreras hos Transportstyrelsen.

Utbildningen ska vara minst 3 timmar lång och brukar kosta ungefär 500-800 kr.

Riskettan ska genomföras hos en godkänd utbildare.

Risktvåan

Syftet med risktvåan (även känd som halkbanan) är att du ska lära dig att hantera riskfyllda situationer, främst på halt underlag, och att du ska förstå och respektera riskerna med bilkörning samt dina och bilens begränsningar.

Under risktvåan kommer du bland annat att få utföra en undanmanöver på halt underlag

Upplägget och de praktiska övningarna som du får göra på risktvåan varierar något mellan olika halkbanor men brukar se ut ungefär på följande sätt:

För att bli godkänd måste du följa instruktörens anvisningar och aktivt delta under hela utbildningen. Du måste även visa upp giltig legitimation för att ditt deltagande ska kunna registreras hos Transportstyrelsen.

Eftersom risktvåan innefattar en hel del bilkörning så måste du ha övningskört så pass mycket att du är trygg bakom ratten och kan hantera bilen på ett säkert sätt. Om du inte alls kan hantera bilen så kan du behöva göra om utbildningen vid ett senare tillfälle.

Även risktvåan ska genomföras hos en godkänd utbildare. Utbildningen är vanligtvis 3-4 timmar lång och brukar kosta ungefär 1 800-2 200 kr.

När du gör ditt teoriprov och körprov så måste du ha genomfört hela riskutbildningen, alltså både riskettan och risktvåan.

Riskutbildningen är giltig i 5 år, men giltighetstiden upphör att gälla då ditt körkort utfärdas. Om du blir av med körkortet och måste göra om teoriprovet och körprovet så måste du alltså genomföra hela riskutbildningen igen.