Hem
Bli medlem
Logga in
Prov Prov Prov
Körkortsresan
Vägmärkesspelet
Körkortsteori
Vägen till körkortet
Vägmärken
Hitta trafikskola
Presentkort
Language
Översikt
Lyssna
Rapport
Spara
Spara

Säkerhetskontrollen

Träna

På din uppkörning kommer du troligtvis bli ombedd att göra en säkerhetskontroll av bilen. Vilket eller vilka moment du behöver utföra varierar, därför är det bra att lära sig alla moment i en "hel säkerhetskontroll" (yttre kontroll, motorkontroll och inre kontroll).

Du får ha med dig en checklista till uppkörningen om du vill. På den får du skriva i vilken ordning säkerhetskontrollen ska genomföras. Checklistan får däremot inte innehålla någon information om hur själva kontrollerna går till.

Om du har lärt dig en annan ordning/metod på din trafikskola än den som anges här så kan du naturligtvis göra på det sättet istället.

Hur du än väljer att utföra säkerhetskontrollen bör du träna praktiskt på en bil innan du kör upp. Memorera inte bara alla stegen i säkerhetskontrollen utan lär dig även syftet med dem. Förarprövaren genomskådar lätt om du gör något utan att egentligen veta varför.

Innan du kör upp bör du träna praktiskt på säkerhetskontrollen på en bil

Yttre kontroll

1. Tänd parkeringsljuset och kontrollera att det fungerar fram- och baktill. Kontrollera samtidigt reflexerna och att båda registreringsskyltarna är belysta. Rengör kraftigt nedsmutsade lampskydd.

2. Sätt dig i bilen och vrid om tändningsnyckeln med neutral växel i. Tänd vänster blinker, halvljus och dimljus.

3. Kliv ur och kontrollera bilens vänstra sida. Inspektera däcken och dess mönsterdjup, främre och bakre blinkers samt fram- och bakljus.

4. Tänd helljuset och höger blinker.

5. Kontrollera bilens högra sida. Inspektera däcken och dess mönsterdjup, främre och bakre blinkers samt helljus och bakljus.

6. Sätt dig i bilen och stäng av alla ljus och blinkers. Tryck ned bromspedalen och be förarprövaren eller någon annan att kontrollera att bromsljusen lyser.

7. Lägg i backen och be förarprövaren eller någon annan att kontrollera att backljusen lyser.

Under den yttre kontrollen ska du bland annat kontrollera belysningen

Motorkontroll

Lås upp motorhuven. Vanligtvis gör du det genom att dra i en spak inuti bilen vid förarstolen. Titta i bilens instruktionsbok om du inte hittar upplåsningsmekanismen.

Lossa sedan stormhaken/huvlåset och öppna motorhuven. Peka sedan ut oljestickan och i vilka behållare man fyller på med bromsvätska, spolarvätska, motorolja och kylarvätska. Peka även ut säkringarna och känn även efter att batteriet sitter stadigt.

Placeringen och utseendet på dessa saker varierar mellan olika bilmodeller och motorer, därför är det bra om du har övat på säkerhetskontrollen på den typ av bil som du ska köra upp med.

Du måste kunna peka ut i vilken behållare man fyller på med de olika vätskorna

Vanligtvis behöver du inte kontrollera själva nivåerna men om du blir ombedd att göra det så måste du veta hur du ska gå till väga. Vanligast är då att du ombeds kontrollera bromsvätskenivån (nivån ska ligga vid max-strecket).

Inre kontroll

1. Sätt dig i bilen, justera ryggstödet och huvudskyddet och sätt på dig säkerhetsbältet.

2. Kontrollera och justera alla speglar. I backspegeln ska du se så mycket som möjligt av bakrutan. I ytterspeglarna ska du bara se litegrann av bilens sidor.

3. Kontrollera att tutan samt vindrutetorkarna och värmefläktarna till fram- och bakrutorna fungerar. Kontrollera även att spolningen fungerar.

4. Kontrollera bromssystemet genom att trampa hårt på bromspedalen i 20 sekunder. Pedalen ska stanna halvvägs och ge ett stumt mothåll.

5. Kontrollera broms- och styrservo genom att trycka ned bromspedalen, vrida lätt på ratten och starta sedan motorn. Pedalen ska sjunka ner lite och ratten ska gå lätt att vrida till stopp åt både höger och vänster.

6. Kontrollera parkeringsbromsen genom att dra åt den, lägga i ettans växel och sedan släppa upp kopplingen försiktigt. Bilen ska inte röra sig framåt.


Avsluta den inre kontrollen med att kontrollera handbromsen